Anüsümüzün(makat) hemen çıkış kısmına yakın bölgelerde dışkılamanın kolaylaşmasına hizmet eden dokulardan oluşmuş küçük yastıkçıklar vardır. Bu yastıkçıklar dışkılama sırasında insanın ıkınmasıyla şişerek dışarıya çıkan dışkının daha az bir yüzeye temas etmesini sağlamaktadır.
Hemoroit; Bu bölgelerdeki toplardamarlardaki kanın göllenerek etrafına basınç yapması ve etrafındaki dokunun büyümesine ve sarkmasına neden olmasıdır. Büyüyen ve sarkan bu dokular duruma göre anüs içerisinde veya anüs dışarısında olabilmektedir. Anüs içerisinde oluşan vakalara iç hemoroit anüs dışarısında olan vakalara ise dış hemoroit denilmektedir.
Hemoroit sebebi nedir?
Hemoroit; sürekli kabızlık çeken insanlarda çokça görülmektedir. Ailesinde veya yakın akrabalarında hemoroit görülen kimseler bu rahatsızlığa daha çok yakalanmaktadır. Hemoroite neden olan en önemli faktörün kabızlık olduğu ise bilinen bir gerçektir. Bu durumda kabızlığa neden olan şeyler dolaylı olarak hemoroite de neden olmaktadır.
Hemoroit belirtileri nelerdir?
Hemoroit belirtileri hemoroitin gelişim durumuna göre farklılık göstermekle birlikte en genel olarak;
Anüs(makat) civarında tatlı kaşıntılar,
Büyük dışkıdan sonra devam eden dışkılama isteği,
Ele gelen küçük kabartılar,
İç çamaşırınızda lekeler(Bu lekeler kan lekesi olabildiği gibi et suyu renginde akıntı lekeleri de olabilmektedir.)
Dışkıda kan görme,
Dışkı sırasında veya hemen sonrasında başlayan ve devam eden makat yanmaları, acı
Hemoroit hastalığının evreleri;
Tıbbi olarak bir hemoroit rahatsızlığı verdiği belirtilere göre 1 den 4 e kadar derecelendirilir. Be derecelendirilme basamağıyla da isimlendirilir. Bu evreler ve belirtileri;
1. Evre: Makatta tatlı kaşıntılar görülür, ağrısız kanama olabilir, herhangi bir şişlik veya memeleşme görülmez.
2. Evre: Ele gelen şişlikler veya memeleşme görülür. Dışkılama sırasında yanma veya ağrı oldukça hafiftir. Bu yanma veya ağrı olmayadabilir. Kanama ve akıntı sıkça görülür.
3. Evre: Makat dışına taşan şişlikler ve memeleşme görülür. Dışkılamadan sonra bu memelerin elle anüs içerisine ittirilmesi gerekebilir. Kaşıntılar artmıştır ve kanamalar uzun sürelidir. İç çamaşırınızda artık daha fazla lekeler görmektesinizdir.
4. Evre: Bu evrede makattan sarkan memeler ve şişlikler normalde de ele gelmeye başlamıştır. Ağrılı tuvaletler artık çekilmez olmaya başlamıştır. Oturamama yatamama yürüyememe dahil hayat ciddi derecede zorlaşmıştır.
Hemoroit tedavisi:
Hemoroit vakalar 3 ana müdahaleden biriyle veya bunların bir kaçıyla tedavi edilmekteir.
1. İlaç uygulama, Sıcak su banyoları ve perhizlerle tedavi.
2. Hafif operasyonlarla(lazer, kızıl ötesi ışınlar)
3. Cerrahi müdahale.
Hemoroit de İlaç, Sıcak su Banyosu ve Perhiz.
İlaçlar genellikle ağrı kesici, kaşıntı giderici ve bir takım merhemlerden oluşmaktadır. Hangi tür ilaçların verileceği ancak doktorunuz tarafından belirlenebilmektedir. Ilık su banyosu her türden ve her evreden hemoroit hastalarına kesinlikle uygulanmaktadır. Haftada 5-6 kere 20-30 dakikalık sürelerle hasta ılık su içerisine oturarak hemoroit hafifletilmeye çalışılır. Perhiz ise yenilecek veya yenilmeyecek gıdaların belirlenmesi veya tuvalet alışkanlığının düzenlenmesi gereklidir. (İleride ele alınacak)
Hafif Operasyonlar(lazer, Kızıl ötesi ışınlar, ilaçla kurutma, bantla bağlama)
Bu operasyonlarda ışınlar vasıtasıyla hemoroit memelerinin içerisi kurutulmaktadır. İlaçla kurutma genelde bir tür ilacın doku içerisine enjeksiyonu ve kurutulması yöntemine dayalıdır. Bantla bağlama iç hemoroitlerde geçerli olabilen bir yöntemdir. Dış hemoroitlerde çok ağrılı olduğundan tercih edilmemektedir.
Cerrahi müdahaleler:
Cerrahi müdahalenin çok iyi eğitim almış konusunda uzman ve tecrübeli kişiler tarafından yapılması çok önemlidir. Çünkü yanlış operasyonlar günlerce geçmeyecek olan şiddetli ağrılara ve değişik yan etkilere neden olmaktadır.
Hemoroitlinin Beslenmesi:
Hemoroitin genelde kabızlıktan meydana geldiğini biliyor olmalısınız. Kabızlığı giderici meyve sebze ve kepekli mamuller hemoroitli kişilerin genel gıdaları olmalıdır. Özellikle rafine edilmiş(Ekmek unundan bahsediliyor) unlardan ve bunlarla yapılan mamullerden kaçınılmalıdır.
Diğer yandan hemoroitli kişilerin ishal olmaları da tehlikeli sonuçlara yol açabilecek bir durumdur. Hemoroitli hastalarda mutlaka ishal kesilmelidir.
Tuvalet alışkanlığı kazanmak için günün belirli bir saatinde mutlak tuvalete gidilerek tuvalet alışkanlığının edinilmesi gerekmektedir. Bunun yanında sık tuvalete çıkmak uygun değildir.
0 yorum:
Yorum Gönder